• お気に入り
  • 23もぐもぐ!
  • リスナップ
手料理
  • 2013/06/19
  • 883

紙包蛋糕 http://blog.yahoo.com/carlong2011/articles/1285457/index

レシピ
材料・調味料 (6 人分)
400g
113g
低粉
113g
粟粉
13g
牛油溶液
74g
作り方
1
蛋 400 g

砂 糖 113 g

低 粉 113 g

粟 粉 13 g

牛油 or 菜油 74 g

蛋白 / 蛋黃分開打發 , 蛋白要打至今企身再加強入砂糖打至倒置個 bowl 都唔會趺落黎就得.

蛋白 / 蛋黃 mix 埋 > 西入低 & 粟 粉 > 最後先加埋 d 油溶液 , 入模

最初用 220 'c 焗 5 分鐘 > 再轉 180'c ( 我個 oven 熱 所以用左 155 'c ) 焗 15 分鐘
みんなの投稿 (0)
まだ質問やメッセージはありません。
もぐもぐ! (23)